Polisen Tess gillar upplysta människor

Polisen Tess gillar upplysta människor

Terese Lago är polisen som i medierna blev känd för att hon läste sagor för ankommande flyktingbarn på Malmö central hösten 2015.

Terese Lago är områdespolis i grunden, vilket innebär blandade arbetsuppgifter runt om i Malmö.
– Vi rör oss mycket ute på skolorna och pratar, men även på andra platser. Vi är med vid vissa tillställningar som t ex invigning av fritidsgårdar och mentorsdagar, där vi berättar hur det är att jobba som polis. Det är alltid lika roligt att träffa alla nyfikna barn och ungdomar. Den förebyggande verksamheten är otroligt viktig. Mitt jobb innefattar även spaning och ingripandeverksamhet när det behövs, d v s att man åker på akuta ärenden till folk som behöver hjälp.

”Ja, det var en hel del uppmärksamhet då. Det mesta var väldigt positivt, dock var det en del som tyckte att polisen skulle göra annat, ”ta fast buset och så vidare. ”

Trycket på poliser har hårdnat. Känner du dig rädd i akuta situationer?
– Nej faktiskt inte! Man vet att man har ett jobb som måste utföras och att människor förlitar sig på det. Som kvinnlig polis har man faktiskt ofta en lugnande inverkan. Vi jobbar aldrig ensamma och är oftast en mixpatrull, d v s kvinna/man. Jag tror ofta man kompletterar varandra bra.

Du driver också Instagramkontot Bylingbilder och det var där som du kom i kontakt med Smart in the dark, hur kommer det sig?
– Jag satt och kollade runt och hamnade på deras konto. Jag älskar mössor och fick syn på deras snygga modeller! Sedan såg jag att det inte bara var mössor utan en hel kollektion med reflexprodukter som jag faktiskt hade saknat. Nu har jag både mössa och armreflexer från dem.

Varför är det så många som inte använder reflex, tror du?
– Många personer som är aktiva är väldigt noga med att ta på sig reflexer när de är ute joggar, men inte annars. Det är konstigt. Kanske är det fåfänga som styr eller att man tror att man syns bättre än vad man gör, speciellt inne i stan. Sen är det förknippat med barn, en attityd som vi vuxna måste hjälpa till att ändra på. Det är viktigt att även vi vuxna syns och även att vi föregår med gott exempel!

Hur skulle det påverka ditt jobb om fler syntes bättre
– Olycksstatistiken skulle minska helt klart. Reflexer är en bra investering och en billig livförsäkring. Vid varje arbetspass i tätbebyggt område träffar jag folk utan reflexer som tror att de syns i skenet av gatljus och strålkastare. Men det räcker dessvärre inte. Det vet ju alla som kör bil hur svårt det är att upptäcka någon som korsar en gata, speciellt vid den här årstiden och när vägbanan är våt. Jag skulle gärna åka på färre olyckor i trafiken.

Hur ska vi få fler att använda reflex?
– Smart in the dark är helt klart på rätt väg med sina coola, snygga produkter. Det är viktigt att vi syns 360 grader. Fordon kommer ju från alla håll och att de sitter runt lederna är mycket bra. Sedan tror jag starkt på vuxna förbilder och bättre information om betydelsen av reflexer och trafiksäkerhet i allmänhet. En kombination av detta skulle definitivt bidra till högre användning att töntstämpeln försvann.

Vem skulle du vilja ge en reflex från Smart in the dark?
– Min pappa definitivt. Han är ofta ute och rör på sig och jag vill absolut att han ska synas bättre. Alla man är rädd om borde man ge en reflex! säger Terese Lago.