Fyra säkerhetstips om reflexer – En Intervju med Gösta Werner

Fyra säkerhetstips om reflexer – En Intervju med Gösta Werner

Idag saknas reflexen från mångas höst- och vinterklädsel. Vi sätter dem på våra barn, men glömmer bort att sätta den på våra egna kläder. Istället går vi ut i svarta vinterkläder i tron att närmaste lyktstolpe ska signalera vår närvaro till bilisten.

Men utan en reflex syns du först på 25 meters avstånd, vilket är för kort tid för att en bilist ska hinna reagera i tid och stanna. Varför är det så? Är vår brist på reflexetikett kanske bundet till vår egen kunskap kring dem?

Vi bestämde oss för att gå till botten med dessa frågor genom en intervju med Gösta Werner, som varit med och utvecklat våra högkvalitativa och certifierade reflexer samt har 30 års erfarenhet av forskning kring ljus och reflexer vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

I Intervjun kan du läsa Göstas fyra viktigaste tips om hur du ska tänka när du väljer, använder och placerar din reflex.

Vad är det viktigaste att tänka på när det är dags att välja reflex?
Först gäller det att reflexleverantören ska kunna visa upp för dig att dennes reflexer uppfyller gällande kvalitetsstandarder. Att reflexen är CE-kvalitetsstämplad ska synas på reflexen och/eller på dess förpackning, så att du lätt kan värdera produkten innan du slår till. Även om du får reflexen gratis bör du kontrollera att den är kvalitetsmärkt.

En kvalitetsmärkt reflex kan bli snäppet dyrare, men ger dig som konsument en garanti att reflexen gör dig sedd och ger dig tillräckligt skydd.

Tyvärr översvämmas marknaden av billiga reklamreflexer utan någon som helst märkning, vilka helt saknar grundläggande skydd och ger dig falsk säkerhet. Detta gäller även reflexer som är påsydda på kläder.

Var ska jag placera min reflex för att bilisten ska upptäcka mig i tid?
När du är ute och promenerar längs vägar och gator är det viktigt att dina reflexer sitter på en plats där de kan träffas av strålkastarens ljus och kastas tillbaka till bilisten.

Därför är det bäst att placera dina reflexer under midjehöjd på både bak-och framsida av kroppen.
På landsväg används ibland helljus, vilket ger ljuset en möjlighet att återreflekteras var än reflexen sitter på kroppen. Men på högtrafikerade vägar och gator, där helljus inte får användas, gäller det att du placerar din reflex under midjehöjd, där ljuset kan nå dig och återreflekteras. Flera reflexer är också bättre än en enstaka. Placering på ben och armar ger också rörelseeffekter, vilket ytterligare förstärker din chans att bli sedd.

Tänk också på att vanlig gatubelysning inte gör dig mer synlig för bilistendå reflexer endast återkastar ljus i samma riktning som det kom ifrån. Alltså tillbaka uppåt mot gatubelysningens lampa, vilket inte syns för bilisten.

Hur många reflexer bör jag ha på mig?
Du bör bära minst en reflex per sida, alltså en på höger och vänster arm eller motsvarande ben.

Hängande reflexbrickor ska man ha minst en per sida och reflexband ska placeras både på vänster och höger ben eller arm. Det är viktigt att du tänker på att placera reflexer runt hela dig, alltså i 360 grader . På så sätt, oavsett hur du än vänder dig så finns en aktiv reflexyta vänd mot bilisten.

Hur länge håller en reflex?
En reflex kan hålla i flera säsonger beroende på kvalitet. Inför varje säsong är det därför viktigt att du gör en värdering av om dina reflexer fortfarande kan ge dig tillräckligt bra personskydd.

Genom att titta närmare på din reflex kan du oftast själv avgöra om du ser några förändringar i materialet. Det enklaste sättet att testa en äldre reflex är att jämföra den mot en ny. Häng upp dem båda i ögonhöjd i ett mörkt rum och lys en ficklampa mot dem från fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen avger mindre ljus än den nya så är det dags att byta.

Tänk på att reflexer/reflexmaterial är fina optiska produkter, som du bör behandla och vårda varsamt. På så sätt kan du behålla deras optiska skyddseffekt längre och därmed förlänga deras livslängd.

Idag utsätts alla reflexmaterial och reflexprodukter för nötning och diverse miljöprov som en del av sin kvalitetsgranskning. Certifieringen av en reflex är därför en garanti för dess långsiktiga hållbarhet så väl som dess kvalitet och reflexförmåga.