facebook_pixel
FREE SHIPPING FOR ORDERS OVER 500 SEK!
  Hem / Nyheter / Reflex till varje pris? En intervju med Gösta Werner.

  Reflex till varje pris? En intervju med Gösta Werner.

  Smart in the dark gjorde en intervju med Gösta Werner som är forskare vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och som i 30 år har forskat kring ljus och reflexer. Gösta Werner hjälpte oss utveckla högkvalitativa reflexer som också är beprövade, certifierade och uppfyller alla gällande kvalitetsstandarder.

  Reflexer och reflexkläder varierar stort i pris och kvalitet och som konsument ställer man sig frågan vad man får för pengarna.

  Fakta om reflex
  Vad var och en vet är att man ska använda reflex för att synas bra i trafiken både på landsvägen och på stadsgator. Vad alla inte vet är att vanlig gatubelysning inte ger någon ökad synbarhet då man bär reflex. Reflexen återkastar alltid ljuset i samma riktning från det håll som ljuset kommer ifrån. Uppifrån kommande gatubelysning kastar ljuset således uppåt och där befinner sig ju inte de upphinnande bil och bilförarna.

  Var ska man placera reflexer?
  Det viktiga aktiva ljuset kommer från bilisternas strålkastare och når reflexen och återreflekteras mot bilförarens ögon. På landsväg används ibland helljus, vilket ger möjlighet för ljuset att återreflekteras var än reflexen är placerad på kroppen. På högtrafikerade vägar och gator, där helljuset inte får användas, gäller halvljuset med dess begränsade ljusfunktion. För att få bästa upptäckbarhet av reflexen i detta ljus gäller det att placera reflexen där ljuset finns, oftast under midjehöjd. Reflexbrickor och reflexband placeras därför med fördel lågt för att ge bästa effekt. Placering på ben och armar ger rörelseeffekter, vilket ytterligare förstärker upptäckbarheten.

  Viktigt är vidare att reflexerna placeras runt om, så att, hur man än vänder sig, det alltid finns en aktiv reflexyta vänd mot den annalkande bilisten. Hängande reflexbrickor ska vara minst en per sida och reflexband ska placeras både på vänster och höger ben eller arm.

  Kvalité på reflex – hur viktigt är det?
  Om du nu vet hur du skall placera reflexerna rätt enligt ovan, gäller det att välja en bra reflex som ger mycket ljus tillbaka. Här gäller det att reflexleverantören ska kunna visa upp för dig att dennes reflexer uppfyller gällande kvalitetsstandarder. Detta sker bäst genom att visa att reflexen är provad och certifierad. Detta förfarande kostar visserligen leverantören en del, men ger dig som konsument en garanti för att reflexen ger dig tillräcklig upptäckbarhet och skydd. Detta kan för dig medföra en något dyrare reflex om inte leverantören har ordnat detta med sponsring genom ett vidhängande reklambudskap. Att reflexen är certifierad ska anges och märkas på reflexen och/eller på dess förpackning, så att du lätt kan värdera produkten innan du slår till. Även om du får reflexen gratis måste du kontrollera att kvalitetsmärkning finns med.

  Tyvärr översvämmas marknaden av billiga reklamreflexer utan någon som helst märkning, vilka helt saknar grundläggande skydd och ger dig falsk säkerhet. I detta ovan sagda gäller på samma sätt kläder där reflexer är påsatta.

  För så kallade varselkläder, vilka används vid arbete på väg finns det krav på såväl reflekterande som fluorescerande material.

  I modekläder med påsatta reflexer ska reflexmaterialen följa standardernas kvalitetskrav och vara märkta tydligt i aktuella plagg.

  Hur länge håller en reflex?
  ”Hur länge håller en reflex?” undrar man som konsument. Ungarnas overaller måste tvättas frekvent under den ”smutsiga” årstiden. Här gäller det att granska hur reflexerna förändras genom kontinuerlig nötning och tvätt. Ett bäst före datum av påsytt reflexmaterial beror i hög grad på hur plagget förslits och hanteras. Genom okulär granskning kan man upptäcka förändringar i materialen och finns det möjlighet att jämföra mot nytt material kommer man kunna göra en god värdering av reflexerna kvarvarande effekt.

  Varselkläder i trafiksammanhang ska kontinuerligt granskas vad avser nötning och smuts av arbetsledningen. Vid behov ska kläderna tvättas eller vid kvarvarande materialförstöring bytas ut mot nya.

  Nya reflexmaterial och reflexprodukter utsätts vid kvalitetsgranskningen för nötning och diverse miljöprov, för att säkerställa deras långsiktiga hållbarhet. Certifieringen ger således inte bara garanterad reflexförmåga, utan också en god information om den långsiktiga hållbarheten.

  Eget ansvar
  Oavsett den inledande provningen av grundläggande kvalitet är det slutligen alltid bäraren av reflexprodukten som återkommande bör kontrollera produkten status. Inför varje säsong är det lämpligt att göra en värdering av om produkten fortfarande håller tillräckliga kvaliteter för att ge önskat personskydd. Det må gälla reflexbrickor, barnoveraller, sportkläder eller varselkläder för yrkesarbetande.

  Och slutligen...

  Reflexer/reflexmaterial är fina optiska produkter, vilka skall behandlas och vårdas varsamt, för att dess optiska skyddseffekt ska kunna bibehållas under en längre tid.